Ångest

Ja då var det den årligen återkommande ångesten över att inte få jaga i september. Men nu är det sista året på skolan så nästa år då jäklar!

Augusti var dock en ganska trevlig månad med lite björnjakt. Efter mitt och Anttis äventyr så blev det blodad tand för mig! Jag pratade ihop mig med min kompis Markus och Erik om att komma ner en sväng till Jämtland igen. Väl hemma hos Erik så hittar vi färsk björnskit på kvällen och förutsättningarna är goda. På morgonen spårar vi i band med  Tuva och Jax som är Markus 16 månaders finnstövare, en duktig och mycket lovande rovstövare. Det är Jax som sköter spårningen och gör det bra. Efter en relativt kort spårning hittar vi ett "bärställe" med mycket björnskit. Vi sticker fingret i några skitar och helt plötsligt är det en som är ljummen! Hundarna är vid det här laget ivriga. Vi släpper Jax som börjar jobba med trajjen. Nu ser jag att Tuva drar i vind och då förstår vi att björn är mycket nära. Vi släpper Tuva. Ungefär samtidigt har Jax luskat fram utspåret och upptag kommer. Det går undan direkt och i riktning mot Erik som är en knapp kilometer bort. Vi är mycket spända! Efter en stund ringer Erik och berättar med uppspelt röst att han fick en björnhona med 2 ungar på 50m! Väldigt synd att det inte var skjutbart djur!!

 

Björnarna travar på och efter ett par kilometer blir det ett kort stånd innan de passerar en å. Hundarna följer efter coh vi kör runt för att försöka på tag i hundarna vilket vi lyckats med. De förföljde 6 km fågelvägen innan de av okänd anledning bröt. Men det var lika bra det då det inte var skjutbara djur. Att det inte blev något längre ståndskall var nog också bra med tanke på att en björnhona med ungar kan vara rätt så otrevlig med hundar!

 

Dagen efter hittade vi ingen färsk skit så vi provade att banda av några området i förhoppning om något färskt. Tyvärr hittade vi inget. Jax släpptes på frisök i ett område där det vistats björn tidigare. Men han hittade en grävling som tryckte in sig under en sten på grannmarken. Följande dag så åkte Markus och jag västerut. Där fanns rapport om björn och vi gjorda några försök med endast en grävling skjuten för Tuva. Det var dock otroligt spännande att smyga in på det ståndet då hon helt klart inte skällde älg...

 

2 dagar har jag och Tuva faktiskt fått jaga älg. Vi var några från skolan som vart bjudna på jakt av Norrskog i Jämtland. Mycket trevliga marker med mycket älg. På fredagen vart det en skenupptag för Tuva och på lördag hade hon ståndskall på ko, kalv och tjur. Tjuren hade jag kunnat skjuta men den var fredad då vi sköt 2 tjurar dagen innan. Kalven, ja han klarade sig. Kände mig som en usel jägare! Men det är bara att bita ihop. På 2 dagar med tre hundar på förmiddagen och 2 andra på eftermiddagen hade vi enbart ett ståndskall. Lättfotade älgar då hundarna hittade älg i nästan alla släpp. 10 släpp, 1 stånd.

 

Här nere i Skinnsberg har jag släppt Tuva 2 ggr. Ena gången var det ett fåtal meter från att hon blev överkörd av tåget andra släppet så skar hon sig på en spik eller sten då hon jagade en grävling under en husgrund. Så nu är hon tratthund!

Har inte jättemycket att rapportera om avkommor. Sixten går som tåget verkar det som och för Kalla är det äntligen skjutet på stånd för! Gunde hade tyvärr en dålig dag på SM-kvalet med bärplockare i skogen och skenälg som följd.

Hockey-kullen ska jag "inventera" under uppehållet. Har fått ett par mms på Sudden med döda älgar. Kurri har presterat mycket bra i Svenljunga. Tiki löper. Resten är okänt.

Skitjakt på er!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.01 | 12:33

Välarbetad och trevlig sida. Hoppas det lyckades med Gunde.

...
13.01 | 21:49

Hej Peter! Ring mig om du är intresserad.

...
13.01 | 14:00

Hej

Tar gärna en valp från tuva & karo! Vars i kön hamnar man på hane respektive tiklista?

Mvh peter

...
02.05 | 09:10

Gissa om vi längtar efter lilla Selma nu!
/Matilda och Olle

...
Du gillar den här sidan