Björnjakt

Björnjakt

Bissjöskogens Siri skäller fint på björnen.

På tisdag kväll togs ett sent beslut att jag och Antti skulle fara och försöka jaga björn i Jämtland hemma hos Erik Jonasson i Grenås. Erik äger Bissjöskogens Siri och går i min klass på Skogsmästarskolan.

Bilen packades och vi skulle köra över natten. Tanken var att vi skulle turas om att sova. Ingen sömn vart det och ni som känner mig vet att jag kan somna ståendes om det skulle krävas...

På natten då kommer fram så kör vi runt för att kika in marken. Det verkar lovande med björnskit på vägen. När det blir ljust har vi bestämt en plan för var vi ska prova att leta med hundarna i band. Antti har med sig Viggo(kullbror till Tuva) och Bissjöskogens Sixten. Jag har med mig Tuva. Tålamodet är dåligt hos mig så jag släpper Tuva på frisök. Antti börjar banda i ett område med Viggo. Tuva hittar ingen björn. Antti har släppt lös Viggo som han misstänker spårar något men resultat uteblir. 

Efter ett tag byter han område och hund. Han släpper Sixten. I området ser han björnspår efter ett tag. Hunden är 700m bort och spårar något så Antti traskar närmare. När han är 200m från hund kommer ett upptag som inte står fast, det rusar 100-150m.  För att sedan bli ståndskall.

Antti hör något i ett träd, misstänker tjäder. Sedan kommer ett morrande som inte går att ta fel på... Han börjar smyga. Hunden  börjar vara fundersam vad björnen gör och "flanerar" runt lite. Men då  börjar björnen ta sig ner för stammen och snabbt är hunden där och skäller. Det upprepar sig några gånger. Efter 20-25 minuter kommer Antti till skott och björnen faller ner död. En dröm har blivit sanning och Antti får adrenalin...

När han ringer och säger(snarare skriker) att han skjutit trodde jag han skojade! Jag var inte på humör då man vart vaken i knappt 30 timmar och Tuva har nyskällt fågel en kort stund... Så jag tänkte helt enkelt idiot, jag är inte på humör! Men sanning var det.

Björnen var en hane på 53 kilo med en fin päls.

Dagen efter skulle vi prova igen. På väg till området jag skulle gå hittar jag en björnskit. Den verkar vara gjord inom dygnet. Jag släpper Tuva som spårar något. Verkar lovande. på 700m kommer ett upptag. Står fast först och övergår i sakta gångstånd. Jag springer för brinnande livet för att komma i läge. Då ser jag något brunt! 20m senare ser jag ko och kalv. Puls han jag dock få! Även Erik fick känna blodet pumpa senare då Viggo tog upp vad vi misstänkte kunde vara Björn då Antti sett med hjälp av pejlen att han spårade Björn. Men samma sak var det här, ko med kalv.

Två fina dagar i Grenås, tack till Erik, Daniel och deras familj!

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

08.01 | 12:33

Välarbetad och trevlig sida. Hoppas det lyckades med Gunde.

...
13.01 | 21:49

Hej Peter! Ring mig om du är intresserad.

...
13.01 | 14:00

Hej

Tar gärna en valp från tuva & karo! Vars i kön hamnar man på hane respektive tiklista?

Mvh peter

...
02.05 | 09:10

Gissa om vi längtar efter lilla Selma nu!
/Matilda och Olle

...
Du gillar den här sidan